Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01 16:34 - Кандидатът за президент на републиканците Ники Хейли заяви, че възнамерява да победи бившия президент Доналд Тръмп
Автор: belkana Категория: Политика   
Прочетен: 446 Коментари: 4 Гласове:
3

Последна промяна: 10.01 16:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Кой, ако не Тръмп, е въпросът, който задават анализаторите преди президентските избори. Наистина, какво ще стане, ако демократите смажат фаворита на републиканците със съдебни дела? Като оставим настрана заплахата от безредици в цяла Америка в този случай, основният конкурент на Тръмп в битката за президентските избори все по-често се нарича бившата му подчинена Ники Хейли. Тя се смята за "ястреб на токчета".  


На 15 януари в Айова ще започнат първичните избори на Републиканската партия, които обикновено ще продължат до юни. След като процедурата протече във всички щати, републиканците ще обявят кой ще стане техен кандидат за президент на предстоящите избори.  


Хейли е на 51 години. Тя е родена в Южна Каролина в семейството на сикхски индийски имигранти. Нейното рождено име е Нимрата Ники Рандхава. Както каза Хейли, почти от училище тя помага на родителите си, малки бизнесмени, да управляват бизнеса си. Следователно биографията й не включва Харвард или Йейл, които са познати на политиците в страната, а университета Клемсън, където тя получава бакалавърска степен по счетоводство.
     През 2010 г. тя, жена от индийски произход, успя да стане губернатор на изключително консервативния щат Южна Каролина, а през 2014 г. беше преизбрана за втори мандат. През 2016 г. списание Time обяви Хейли за една от 100-те най-влиятелни жени в света. 
    Въпреки че Хейли не подкрепи Тръмп на президентските избори през 2016 г., след победата му той предложи на нея, която нямаше опит в международната политика, поста представител на САЩ в ООН. След като се установява в ООН, Ники активно прави остри изявления относно външната политика, които не винаги съвпадат с позицията на президента. 

Амбициозната  републиканка основа политическото движение „Стоим за Америка“, като старателно криеше спонсорите на проекта. Данни обаче изтекоха в пресата; финансирането дойде от няколко милиардери, големи дарители на Републиканската партия. За президентските амбиции на Хейли се заговори още през 2020 г., но тогава тя подкрепи Тръмп. 

През февруари 2023 г. Ники Хейли официално обяви участието си в президентската надпревара. „Време е за ново поколение лидерство!“, каза тя. След това многократно й беше припомнено обещанието й да не се кандидатира срещу Доналд Тръмп.

След номинацията на Хейли мнозина говорят за нея като за умерена алтернатива на Тръмп.  

Хейли нарича конфронтацията с Русия и Китай своя мисия като президент. Ники, за разлика от много републиканци, се застъпва за по-нататъшна подкрепа за Украйна и, като дългогодишен поддръжник на Израел, призовава за всяка възможна помощ във войната му в Близкия изток. Като се има предвид сикхското наследство на Хейли, не може да се изключи охлаждане в отношенията с Индия, ако тя спечели. 

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис беше смятан за основен съперник на Тръмп. Но в края на 2023 г. Хейли вече го беше настигнала по рейтинги. Wall Street Journal казва, че тя има най-големия шанс сред републиканците да победи президент демократ.   Ники удря болно място в американската политика -  напредването на възрастта . „Идеята Байдън да живее до 86 години изглежда малко вероятна“, каза тя и нарече Сената „елитен старчески дом“. Ники насърчава идеята за "задължителни тестове за умствена компетентност за политици над 75 години" и ограничения на мандата в Конгреса. 

Ники наскоро каза, че „Америка не е готова за още четири години хаос, който ще настъпи, ако Тръмп се върне в Белия дом. Америка се нуждае от капитан, който да държи кораба и да не го преобърне“, заключи тя.
https://7days.us/nikki-hejli-hocet-pobedit-trampa

                                                               ******* 
Основният конкурент на Тръмп в първичните избори и на Байдън, ако ги спечели, Ники Хейли изнесе силна реч.   1. Русия няма да се ограничи с Украйна   2. След Украйна Русия ще атакува балтийските страни и Полша   3. Америка ще трябва да отговори   4. Това ще означава глобална война   5. Следователно помощта на Украйна не е подстрекаване, а ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ на още по-голяма война.



Тагове:   избори,   САЩ,   републиканци,


Гласувай:
3



1. rara - Има резон. Тръмп е дървена глава.
10.01 16:53
Има резон. Тръмп е дървена глава.
цитирай
2. belkana - И аз не го харесвам
10.01 17:13
rara написа:
Има резон. Тръмп е дървена глава.

цитирай
3. dobrodan - Най-обикновен мошеник.
10.01 19:29
Навсякъде е пълно с тях.
цитирай
4. belkana - За мен - крайно не подходящ
10.01 21:19
dobrodan написа:
Навсякъде е пълно с тях.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: belkana
Категория: Други
Прочетен: 179969
Постинги: 281
Коментари: 835
Гласове: 764
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930